Karhufestivaali 2024

Lapsiperheet löysivät leikkisät teokset Ilomantsin Karhufestivaalilla 2024
Ilomantsin Karhufestivaali 2024 keräsi arvioiden mukaan 6000–7000 kävijää, kun myös moottorisahaveiston rinnakkaistapahtumat lasketaan mukaan. Tällä kertaa huomattava joukko lapsiperheitä kävi tutustumassa Karhumetsän pariveistokisan teoksiin, jossa Leikkikäämme-teemalla haluttiin herättää nimenomaan nuoremman väen kiinnostusta moottorisahoilla luotuun puunveistotaiteeseen.
Jatkuva ihmisvirta vei Karhumetsään vielä kaksipäiväistä kilpailuveistoa seuranneena lauantainakin, ja kävijöitä veistoalueella riitti iltaan saakka myös sunnuntaina. Teokset ovat jatkossa nähtävissä Karhumetsässä koko syksyn ajan.
Karhufestivaalin johtaja Timo Reko on ilahtunut moottorisahaveistäjien paneutumisesta leikkisään kilpailuteemaan ja sen uudenlaiseen toteutukseen parijoukkueina. Veistosääntöjen mukaan toteutus oli tällä kertaa vapaavalintainen, kunhan vähintään yhtenä elementtinä teoksessa on karhu.
Kisa tuotti tulokseksi muun muassa tasapainoradan, parikiikkuja sekä erilaisia eläimiä ja sarjakuvahahmoja esittäviä teoskokonaisuuksia.
”Veistäjät kertoivat, että teoksen tekeminen yhdessä toisen kanssa oli mielenkiintoinen ja uusi kokemus. Osa oli paneutunut suunnitteluun tekemällä teoksesta ennalta pienoismallin. Yksi veistäjä oli miettinyt jopa karusellia, mutta kahteen päivään ilman järeämpiä sahausvälineitä se olisi ollut liian suuri urakka, mutta ideahan voi elää tulevaisuuteen”, Reko kertoo.
Karhupapat voittivat yleisöäänestyksen
Lauantaina moottorisahaveistäjät jatkoivat ILO!YRITYS-karhunveistossa, joka toteutettiin yritysten tuen voimin ja heidän toiveittensa mukaan keskustan yhteistontilla sekä kolmen yrityksen edustalla. Tässä toteutuksessa veistäjät saivat tuoda esille sponsoriyritysten luonnetta ja imagoa.
Karhufestivaalin päätteeksi lauantaina palkittiin pariveistokisan parhaimmisto torilla. Tänä vuonna järjestys ratkaistiin kaksi päivää kestäneessä yleisöäänestyksessä, eli erillistä tuomaristoa ei ollut mukana.
Eniten yleisöääniä sai Karhupapat-joukkuenimellä veistäneet Jari Kuokkanen Iisalmesta ja Timo Nevalainen Outokummusta. Heidän äänisaaliinsa kaikista annetuista äänistä oli noin 30 prosenttia.
Toiseksi tuli lähes 20 prosentin ääniosuudella Monkeys Team, jossa veistivät CARW4 Lappeenrannasta ja Riku Elomaa Laukaasta. Kolmanneksi sijoittui Mestari ja kisälli -kaksikko eli Leo Löppönen Savonlinnasta ja Jari Rantanen Kuhmalahdelta, ja he saivat reilun 10 prosentin äänikertymän.
Lisäksi Karhufestivaalin VOIMA-sponsori, OP Vaara-Karjala, valitsi nimikkopalkintonsa saajaksi joukkueen Team Tylsät terät eli ylivieskalaiset Ari Vähäkankaan ja Sari Ylitalon.
Festivaalin järjestämisessä työtä piisaa
Tämän vuoden Karhufestivaalin veistotapahtuman järjestelyistä vastasi kokonaisuudessaan paikallinen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.
Timo Rekon mukaan onnistuneen festivaalin edellytys on yhdistyksen voimiaan säästämätön karhutiimi, osaavat ja innostuneet talkoolaiset sekä välttämättömyytenä myös sponsorijoukko, joka tänä vuonna koostui kuudesta julkisen puolen rahoittajasta ja noin 20 yrityksestä.
”Moni tämän vuoden talkoolaisista kertoi osallistuvansa myös ensi vuonna. Lisäksi festivaalipäivien aikaan vastaan käveli uusiakin, jotka sanoivat haluavansa tulla mukaan auttamaan. Samaa viestiä jo hyvissä ajoin toivomme luonnollisesti sponsoroinnista kiinnostuneiden taholta”, Reko vinkkaa.
Kansalaiskeräys kaipaa karttuisaa kättä
Karhufestivaalin moottorisahaveistoa seuraamaan ei ole pääsymaksua päärahoittaja Ilomantsin kunnan toiveesta. Timo Rekon mukaan festivaalia kannattavat ihmiset voivatkin nyt tukea tapahtumaa osallistumalla Karhufestivaalin kansalaiskeräykseen. Tästä kertovaa karhupostikorttia tilinumeroineen jaettiin myös festivaalin kävijöille.
”Tähän mennessä olemme saaneet keräyksellä muutamia satoja euroja eli sen verran mitä poliisin myöntämän rahankeräysluvan maksuun ja karhukorttien painatuksiin on mennyt.”
”Lukuisat ihmiset tulivat jälleen kerran festivaalin aikaan ja sen jälkeen sanomaan, että Karhufestivaali on niin hieno tapahtuma, ettei sitä saa missään tapauksessa lopettaa. Nyt on todettava, että tulevat vuodet ovat kiinni ennen kaikkea tuesta: eli ihmisillä on nyt mahdollisuus osoittaa konkreettisesti, jos he haluavat veistotapahtumalle jatkoa”, Reko toteaa.
Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on suunnitellut järjestävänsä vuoden 2025 Karhufestivaalin moottorisahaveiston 14.–16. elokuuta. Kilpailuteemaksi on kaavailtu kunnan 150-juhlavuoden kunniaksi Ilomantsia.
Jasper ja Juuso: Superhienoja teoksia!
Karhufestivaalin pariveiston teokset kirvoittivat tohmajärveläisiltä Jasper ja Juuso Keinäseltä ylistäviä kommentteja. Vuoden 2024 Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailussa teemana oli Leikkikäämme, jolla haettiin nimenomaan lapsia kiinnostavia teoskokonaisuuksia.
”Ihan superhienoja”, luonnehti Juuso, 11, kaksipäiväisessä kisassa syntyneitä veistoksia.
Kun häneltä kysyi, mikä teoksista tekee superhienoja, analyysi oli selkeä:
”Söpöys, luovuus ja mielikuvituksen käyttö.”
Roikkuva oranki herätti kiinnostuksen
Jasper ja Juuso olivat äitinsä Taija Tykkyläisen kanssa tutustumassa Karhumetsän veistoalueella oleviin teoksiin illansuussa Karhufestivaali-viikon päätteeksi sunnuntaina 11. elokuuta, kun sahan pärinä oli Ilomantsissa jo vuodelta 2024 vaiennut. Taija on kotoisin Ilomantsista, ja hän on vieraillut festivaalilla aiemminkin ja usein samalla reissulla, kun on käynyt katsomassa vanhempiaan.
Nyt kaikkiaan yhdeksästä uudesta teoksesta Juuson yksi suosikeista oli Monkeys Teamin eli CARW4:n ja Riku Elomaan tekemä Ilokerho-kokonaisuus, jossa pääelementtinä on karhu istumassa jänismoottoripyörän selässä ja tassut sen korvakahvoissa kiinni.
Juuson erityisen huomion teoksessa kuitenkin herätti köydessä roikkuva oranki, jonka hän tietää näkemänsä luontodokumentin perusteella olevan uhanalainen eläin.
”Juuso on lahjoittanut rahaakin orangin suojeluun”, osasi pikkuveli Jasper kertoa ja äiti Taija täydensi, että lahjoitus meni Maailman luonnonsäätiön WWF:n kautta.
Toiveissa oma karhupiste lapsille
Jasperin, 9, mielestä Karhumetsän kaikki teokset olivat hienoja. Hänelle puunveisto on tuttu juttu pienemässä määrin, sillä hän tapaa veistää puuta puukolla.
Samalla puukkomenetelmällä on muuten aloittanut puunveistouransa myös moottorisahaveistäjä Jani Grönlund, joka Karhufestivaalin pariveistokisassa teki Riemun taakka -teoksen yhdessä Timo Teittisen kanssa. Tämä taidolla rakennettu pomppukiikkukarhu oli puolestaan Taija Tykkyläisen suosikki.
Päiväkodissa työskentelevä Taija kertoi sielunsa silmillä näkevänsä nyt tehtyjä teoksia hyvinkin esimerkiksi jossakin leikkipuistossa tai päiväkodin pihalla. Hänen mielestään muun muassa Aimo Laitisen ja Kari Viinikankaan tekemä Mennään leikkipuistoon -temppurata olisi matalaprofiilisena käyttökelpoinen lasten leikkeihin.
Myös Karhufestivaalin veistokisan järjestäjällä, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksellä, on suunnitelmissa hyödyntää nyt valmistuneita teoksia lasten omaan karhupisteeseen veistoalue Karhumetsän tuntumaan. Tähän toteutukseen on tarkoitus hakea hankerahoitusta. Teosten hyödyntämistä ennen täytyy varmentaa teosten käytön ja niiden esillepanon turvallisuus.