MoniPoka haluaa monipaikkaiset asukkaat esiin ja mukaan Pohjois-Karjalassa

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys etsii Ilomantsista ja lähialueilta monipaikkaisuuden mannekiineja vuodeksi 2025. Haussa on 2–3 ihmistä, jotka viettävät näissä maisemissa aikaa esimerkiksi etätöissä, mökkeillen tai iäkkäitä vanhempiaan tai metsäpalstaa hoitaen.
Projektin tarkoituksena on saada monipaikkaiset asukkaat ja heidän näkemyksensä ja kokemuksensa esiin sekä nykyistä tiiviimmin yhteisöjen toimintaan mukaan.
Samassa projektissa Pohjois-Karjalan Kylät ry haluaa juurruttaa kyläkummimallia ja monipaikkaisuusagentti-toimintaa niin Ilomantsin alueella kuin maakunnassa kaikkinensa. Vapaaehtoiset kyläkummit ovat linkkinä ja tietolähteenä monipaikkaisen ja kylien välillä, ja he voivat luoda oman näköisensä ja kylälleen sopivan tavan toimia.
Molempien yhdistysten toiminta kuuluu Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Potentiaalipuheista teoiksi -projektiin, jota johtaa Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia yhdessä Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa.
Pilottihankkeessa ovat mukana myös Kiteen ja Nurmeksen kaupungit.
Näkymättömät näkyviksi
Nyt käynnistyneiden neljän pilotin pohjana ovat Spatian 2020-luvun alussa tekemät tutkimukset monipaikkaisesta Pohjois-Karjalasta. Niistä käy ilmi muun muassa se, että sellaisia vapaa-ajan asuntoja, joiden omistajat ovat kirjoilla maakunnan ulkopuolella, on noin 7000. Kyselyotoksen mukaan näissä mökeissä vietetään keskimäärin 85 päivää vuodessa.
Projektipäällikkö Pasi Saukkosen mukaan Pohjois-Karjalassa osan ajastaan viettävät monipaikkaiset ihmiset tuovat alueelle monenlaista tietoa ja taitoa ympäri vuoden, mutta tätä kapasiteettiä ei osata tunnistaa ja hyödyntää vielä riittävästi.
”Kyselytutkimuksemme mukaan esimerkiksi etätyötä tekevillä olisi halua lisätä oleskeluaan täällä, ja moni työikäisistä eläkeläisiin olisi kiinnostunut myös paikallisista työmahdollisuuksista. Nyt pilottiprojektissa onkin tarkoitus löytää keinoja monipaikkaisten tavoittamiseen, heidän osallistumisensa mahdollistamiseen sekä osaamisensa hyödyntämiseen”, Spatiassa aluetutkijana ja -kehittäjänä toimiva Saukkonen kertoo.
Monipaikkaisuus lisääntynyt
Monipaikkaisuus tarkoittaa sitä, että ihminen viettää aikaa eri asuin- ja olinpaikoissa samanaikaisesti tai vaihtuvarytmisesti sekä liikkuu näiden paikkojen välillä. Monipaikkaisuus voi kytkeytyä juuri työhön ja vapaa-aikaan tai esimerkiksi opiskeluun ja perhesyihin.
Pasi Saukkosen mukaan monipaikkaisuus on viime vuosina lisääntynyt, samaan aikaan kun väki maaseudulla on vähenemään päin.
”Kun monipaikkaiset ihmiset saadaan näkyville ja toimintaan, he voivat tuoda uutta osaamista ja verkostoja ja elävöittää paikallista yhteisöä.”
Ideoille ja tekijöille kysyntää
Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksessä hankekoordinaattorina toimiva Riitta Ryynänen kertoo, että myös ilomantsilaiset yhdistykset kaipaavat lisää uutta verta ja ideoita toimintaansa.
”Me Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksessä järjestämme vuosittain muun muassa Karhufestivaalin moottorisahaveiston tapahtumaa ja kasaamme isoa kokonaisuutta todella pienellä porukalla. Neuvokkaille tekijöille ja toimijoille on siis kysyntää”, Ryynänen kertoo.
Hän lisää, että myös muutamat paikalliset yritykset ovat viestittäneet hankaluuksistaan saada kesätyöntekijöitä vakituisten ihmisten lomakausia tuuraamaan.
”Olisiko esimerkiksi lomiaan Ilomantsissa viettävillä eläkeikäisillä halua tehdä matkailusesongin aikaan kuukausi pari töitä vaikka vaihtelun vuoksi? Monella tuon ikäisellä on kosolti monipuolista kokemusta työelämästä, eli ihan kaikkea ei heille tarvitse opettaa alusta alkaen.”
Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen työnä on nyt etsiä keinoja tavoittaa monipaikkaisia ihmisiä aiempaa paremmin.
”Viestinnän kehittäminen niin kunnissa, yhdistyksissä kuin yrityksissäkin myös monipaikkaisten suuntaan on avainasemassa. Tälle toiminnalle on tarkoitus luoda esimerkkiä, jota voitaisiin hyödyntää laajemminkin maakunnassa.”
Osaamisen kartoitusta ja etätyöpisteitä
Neljän eri tahon pilottiprojektissa Nurmeksen kaupunki lähtee kartoittamaan monipaikkaisten osaamista ja edistämään heidän kiinnittymistään alueelle pidempikestoisesti ja jopa pysyvästi.
Toisena kuntapilottina Kiteen kaupunki kehittää monipaikkaisten käyttöön erityyppisiä etätyöpisteitä.
Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Potentiaalipuheista teoiksi -hanke saa rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta.
Lisätietoja:
Projektin johto ja taustat: Projektipäällikkö Pasi Saukkonen, Spatia, pasi.saukkonen@uef.fi, 050 464 2534
Monipaikkaisuuden mannekiinit Ilomantsissa ja lähialueilla: Hankekoordinaattori Riitta Ryynänen, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, Ilomantsi, mslvaarakarjala@gmail.com, 0400 231965
Kyläkummit ja monipaikkaisuusagentit Pohjois-Karjalassa: Kyläasiamies Maarit Hämäläinen-Koljonen, Pohjois-Karjalan kylät ry, pkkylat@kylat.fi, 044 2940 800
Lue myös
