Tassulla on tarina: Tavoitteena uusia tuotteita ja palveluita karhubrändistä, villiyrteistä, villiruuasta ja suoympäristöstä

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys haluaa innostaa Ilomantsin ja lähialueiden yrittäjiä kehittämään uusia karhubrändiin, villiyrtteihin, villiruokaan sekä suoympäristöön liittyviä palveluita ja tuotteita. Tarkoitus on hyödyntää Karhufestivaalista tunnettua itäisin ja iloisin -imagoa ympärivuotiseksi houkuttimeksi.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen Timo Reko kertoo, että kyseessä on Itä-Suomen yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa yhteistyössä toteuttava kaksivuotinen hanke Suo 2.0 – Kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin. Tässä Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen osuus on edesauttaa nimenomaan paikallisten tahojen toimintaa.

Ilomantsista ja lähialueilta projektissa mukana on rapiat 20 yritystä ja yhdistystä sekä yksittäisiä toimijoita. Eniten on ravintola-, kahvila- ja elintarvikealan yrityksiä sekä matkailualan toimijoita ja sen lisäksi muun muassa käsityöläisiä ja taidealan ihmisiä. 

Työpajoja karhusta, kansanrunoudesta ja suosta

Kulttuuriyhdistyksen vetämän Tassulla on tarina -projektiosuuden ensimmäinen vaihe koostuu ideoinnista ja työpajoista. 

Syksyllä 2024 perinteentutkija Dalva Lamminmäki veti karhumytologiaan ja tuotteistamiseen liittyvän työpajan. Keväällä 2025 mestarikansanlaulaja Liisa Matveinen ohjaa, miten perinteistä paikallista kansanrunoutta voisi hyödyntää tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa.

Syksyllä 2025 luvassa on muun  muassa suon historiaan liittyvä kokonaisuus. Ideoiden jatkokehittelyyn on tarjolla myös palvelumuotoilijan apua vuonna 2025. 

Lisäksi mukaan tulleet yritykset ja yhteisöt esitellään sanoin ja kuvin karhuteemaisen Karvavurrikka kaunoseni -näyttelyn yhteydessä kesällä 2025 Ilomantsin Kansallistalossa. Näyttely avautuu lauantaina 14. kesäkuuta.

Jokaisesta yrittäjästä, yhdistyksestä ja yksittäisestä toimijasta on myös oma tarina näillä Tassulla on tarina -verkkosivuilla. 

Tavoitteena elinvoimaa ja liiketoimintaa

Karhufestivaali on toiminut Ilomantsissa jo yli kymmenen moottorisahaveistokilpailun verran, ja 12. veistotapahtuma pidetään 14.–16. elokuuta 2025.

Karhufestivaalin johtajan Timo Rekon mukaan festivaali on  oheistapahtumien, kuten Villiruokafestarin kera,  kiinnostanut paikallisia toimijoita paljonkin, mutta mahdollisuuksia ja tarvetta niin karhubrändin, villiyrttien kuin vielä aika tuntemattoman suoympäristönkin laajempaan hyödyntämiseen on ehdottomasti olemassa.

”Karhuteeman hyödyntäminen tuotteissa ja palveluissa on ollut lopulta aika vähäistä. Ilomantsi tarvitsee elinvoimansa ylläpitoon rohkeitakin ideoita ja kaiken mahdollisen yhteistyön.”

Reko heittää tulevaisuuden esimerkeiksi muun muassa pienten karhuveistosten myymisen Ilomantsissa useammassa eri paikassa ympäri vuoden sekä yleensä karhuun, puisiin karhuveistoksiin ja karhumytologiaan liittyvät opastukset ja matkailupalvelut, villiruoka- sekä villiyrttituotteet ja tapahtumien pop up -ruokatempaukset.

Karhun talviunta matkailuun?

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen hankekoordinaattori Riitta Ryynänen näkisi paikallisille matkailuyrityksille osuvana palveluna vaikkapa Karhun talviuni -tuotepaketin.

”Siinäpä olisi houkutteleva reissu monelle stressaantuneelle nykyihmiselle. Kännykät sammuksiin, rauhallista unta hiljaisuudessa, maistuvaa lähi- ja villiruokaa, leppoisia kävelylenkkejä hämärähyssyssä ja pötköttelyä lumihangella tähtitaivasta katsellen. Tämä ei varmastikaan ole massatuote mutta herättäisi varmasti huomiota ja toimisi markkinoinnin buustina mm. sosiaalisessa mediassa.”

Suo 2.0 - kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen projektiosuuteen osallistuminen on  yrityksille, yhdistyksille ja yksittäisille toimijoille maksutonta.

Tassulla on tarina -esittelyt löytyvät tämän sivun alasivuilta yrityksen tai ihmisen nimellä sekä suoraan näistä linkeistä: