Ilomantsi Leipomo – Driton ”Toni” Veliu: Riisikukkonen voilla sulaa suussa!

”Leipomomme ulko-ovella tervehtivä puinen karhupatsas kertoo, että Ilomantsin Leipomo on toiminut jo 1970-luvulta lähtien.
Ilomantsin Leipomo on kohtaamisten paikka. Meillä on paljon vakituisia asiakkaita: muutamat tulevat jo kuudelta aamulla, toiset iltapäivällä – olipa aurinkoa tai sadetta, lämmintä tai pakkasta, samat porukat kokoontuvat aina meillä. Leipomo-parlamenttia varten on ihan oma pöytäkin katosta riippuvine kyltteineen.
Meillä voi kahvitella, syödä lounasta, pizzaa ja pikkusuolaista ja monenlaista makeaa sekä pitää palavereja. Yhtenä lauantaina teimme pizzabuffettiin viidessä tunnissa 210 pizzaa.
Oma suosikkini leipomuksista vaihtelee, mutta esimerkiksi riisikukkoset maistuvat ihan älyttömän hyviltä aamulla, kun olen niitä itse varhaisina tunteina paistanut: heti uunista lämpimänä ja paljon voita päälle, niin kukkonen suorastaan sulaa suussa!
Karhufestivaalilla karhuleipiä
Itselläni tulee Ilomantsin Leipomon yrittäjänä 15 vuotta täyteen elokuussa 2025, ja olen järjestyksessä neljäs omistaja.
Tulin Ilomantsiin vähän vahingossa, mutta niin vain ovat vuodet vierähtäneet. Täällä on todella hyviä ja ystävällisiä ihmisiä, ja paikallisten asukkaiden lisäksi asiakkaita on ympäri Suomea, etenkin kesäisin lomalaisia.
Varsinkin Karhufestivaalin aikaan vilskettä riittää niin paljon, että itse en koskaan ole ehtinyt seuraamaan moottorisahaveistoa, kun olen tehnyt keittiössä ruokaa ja pizzoja. Muutamana vuotena olemme tehneet festivaalien aikaan myös nallen pään mallisia ruisleipiä, ja aina ne on myyty loppuun.
Mikä viineri, mikä vesirinkeli?
Tekemällä oppii. Kun ostin tämän leipomon, edellinen omistaja lupasi kolmen viikon perehdytyksen. Kahden viikon päästä sanoin, että homma on hallussa.
Kyllähän monta kertaa alussa oli hauskoja tilanteita ja nauratti. Tämän leipomon valikoimissa on todella monia tuotteita, joten oppimista riitti. Olen lähtöisin Kosovosta, ja aiemmin olin tehnyt töitä eri alalla, joten suomen kielen leipomosanasto ei ollut entuudestaan tuttua. Minulla ei ollut mitään hajua esimerkiksi siitä, mikä viineri on tai mitä vesirinkeli tarkoittaa.
Tykkään leipomoalasta ja nimenomaan perinteisestä leipomosta, joka tekee ja tarjoaa perinteisiä juttuja. Tykkään käydä leipomoissa kahvittelemassa eri puolilla Suomea, koska haluan nähdä, millainen tunnelma ja mitä tarjoomuksia niissä on.
Leipomo on nyt myynnissä
Ihmettelen aina, miten paljon Ilomantsissa on vielä erilaisia liikkeitä ja yrityksiä, vaikka asukasluku on vähentynyt minunkin täällä oloni aikana 7000:sta vähän päälle 4000:een.
Itsekin olen suunnitellut perheeni kanssa muuttoa muualle, eli Ilomantsin Leipomo on myynnissä kokonaisuudessaan, niin kiinteistö kuin liiketoimintakin. Rakennuksessa on kaikkiaan 600 neliötä ja 70 asiakaspaikkaa noin 250 neliössä, ja lisäksi kesällä on hyvä terassi aamuauringossa.
Eli toivottavasti leipomolle löytyisi vielä viides jatkaja!”
Ilomantsin Leipomo

Lue myös muut Tassulla on tarinat:
- AK-Catering
- Hermannin Viinitila
- Hotelli Pogostan Hovi
- Antti Ikonen, tmi
- Ilomantsin Kädentaitajat
- Ilomantsin Museosäätiö
- Itä-Suomen Hermoratahierojaopisto
- 3 hermoratahierojaopiskelijaa
- Mirka Kareinen
- Katariinan Luomutila
- Kesport Ilomantsi
- Korpinsuon kutsu
- Korven Korsi
- Kotileipomo Eeva Karttunen
- Maire Kärkkäinen
- Lydia Louhi
- Mantan Luontopalvelut ja Mantan Majatalo
- Liisa Matveinen
- Milajan Matkat
- Pogostan Kaluste
- Ravintola Parppeinpirtti
- Taukoherkut
- Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys
- Zappi