Kotileipomo Eeva Karttunen: Satamäärin sultsinoita ja yli 3 kilon karjalanpiirakka
”Sultsinankuoren ajelen varmaan alle kymmenessä sekunnissa. Enimmillään olemme tehneet täällä leipomossa niitä 1500 kappaletta viikossa, mutta tuo oli kyllä minustakin ihan hirveä määrä.
Sultsinabaarin kanssa kierrän tapahtumissa silloin kun pääsen ja ehdin. Kaikki sai alkunsa Joensuun Taitokorttelista, kun he vuonna 2018 pyysivät mukaan jatkamaan marttojen aloittamaa työtä. Käyn sultsinabaarin kanssa muun muassa Joensuun Lammasmarkkinoilla ja Koveron tapahtumissa, ja Ilomantsissa olen Karhufestivaalilla. Sultsinoita menee näissä 300–700 kappaletta vähän tapahtumien ja säiden mukaan. Tarjolla on muitakin leipomuksia ja kahvia.
Karhufestivaali tuo Ilomantsille näkyvyyttä ja kylään vilkkautta. On kiva, kun täällä – keskellä ei mitään – liikkuu enemmänkin ihmisiä. Moottorisahaveistossa ihastelen ja ihmettelen aina, miten veistäjät saavat esiin karhun muodon pölkyn sisältä.
Kesän 2024 Karhufestivaalin ILO!YRITYS-karhunveistossa meille syntyi oma leipomusaiheinen karhupatsas. Sen asetimme kaikkien näkyville torin laidalla sijaitsevan Puoti & Sumppila -kahvilamme eteen.
Karjalanpiirakka suosituin tuote
Leipomomme suosituin tuote on karjalanpiirakka. Käytän sen kuoreen 85-prosenttisesti ruisjauhoa, maun takia. Piirakankuoretkin ajelen käsin, koska koneesta ei noin rukiista saa läpi.
Arvostan ruokaperinteitä ja haluan työlläni pitää niitä yllä. Tavoitteena on, että meidän tekemistämme tuotteista tulee mieleen, että ne maistuvat yhtä hyviltä kuin mummolassa.
Ruisjauhoja meillä kuluu vuodessa suurin piirtein 12 000 kiloa ja vehnää menee saman verran. Kun Liperin mylly paloi muutama vuosi sitten, meni hetkeksi sormi suuhun, mistä nyt kotimaista viljaa toimittava taho. Yllättävän moni mylly käyttää osin ulkomaista viljaa. Lopulta onneksi löysin pohjoisemmasta Utajärveltä Kinnusen myllyn.
Suosin hankinnoissani kaikkinensa kotimaista ja lähellä tuotettua, koska haluan että nekin rahat jäävät näille seuduille. Riisi ja ananas ovat tietysti tuontituotteita, mutta esimerkiksi käyttämämme mustikat ja vadelmat ovat Ilomantsista ja mansikat tulevat Kiihtelysvaarasta Jennalan marjatilalta ja kananmunat Pesosen kanalasta.
Leipomouralle vähän vahingossa
Olen syntyjäni ilomantsilainen ja oppinut karjalanpiirakoiden tekemisen jo kotona. Teimme piirakoita ja vatruskoita, ja äitini toi minut kylälle torille niitä myymään. Päivän pääteeksi ajoin polkupyörällä kylmälaukkujen kanssa kahdeksan kilometrin matkan takaisin kotiin.
Kun lähdin kotoa yhdeksännen luokan jälkeen opiskelemaan, päätin etten enää ikinä tee piirakoita. Mutta tässä sitä ollaan. Ammatiltani olen baarimestari ja ravintolakokki, että edes omalla alallani en nyt ole.
Leipomouralle ajauduin vähän vahingossa. Kaikki alkoi vuonna nakit ja muusi Puoti & Sumppila -kahvilasta, jonne vein myyntiin maalaamiani magneetteja. Siitä minut pyydettiin ensin piirakankuorien tekoon ja sitten piirakoitten paistamiseen. Pian tarvitsin isommat tilat, ja tähän Vepsänmäelle tulin vuonna 2010 alivuokralaiseksi ja vuotta myöhemmin siirryin päävuokralaiseksi.
Työntekijöinä myös maahanmuuttajia
Vuosien mittaan liiketoiminta on kasvanut. Aloitin yksin ja nyt minulla on neljä työntekijää Vepsänmäen leipomossa ja minikahvilassa sekä puolitoista vakanssia Ilomantsin torin laidalla sijaitsevassa Puoti & Sumppilassa.
Työntekijöistä maahanmuuttajataustaisia on kolme. Minä en ole löytänyt heitä, vaan he ovat löytäneet minut eli kävelleet sisälle kysymään töitä. Heidän kanssaan on hyvä työskennellä, koska voin opettaa heille suoraan oman tyylini ja makuni mukaisesti. Tekemisen sisäistäminen vie kolmisen kuukautta ja sen jälkeen alkaa nopeus kehittyä. Itse teen edelleen sultsinoiden kuoret ja yleensä myös monet aloitushommat, kuten vaikka kukkospallukat, joista muut sitten jatkavat.
Ilomantsin ohella myyntiä on Joensuuhun Reko-lähiruokaringille sekä Kauppaneuvoksen kahvilaan. Nyt katsotaan, millainen vastaanoton tuotteet saavat serkkuni pitämässä Äijälän K-marketissa Jyväskylässä.
Tuotevalikoimassa asiakkaiden toiveet muovaavat tarjontaa. Kaikkiaan erilaisia tuotteita on ehkä satakunta, ja leipomon lisäksi pidän myös pitopalvelua.
Kolme tuntia unta
Joku yrittäjäkollega sanoi joskus, että jos ei ole ainakin yhtä uutta ideaa päivässä, ei se ole tervettä yrittämistä.
En tiedä, onko tämä sitten sitä.
Aloitan työpäivän joskus kymmenen kahdentoista aikaan illalla ja jatkan siitä iltapäiväyhteen ja tarvittaessa vaikka iltakahdeksaan. Yleensä unta kertyy kolme tuntia, kesällä ei senkään vertaa eli ehkä tunti ja kaksi – viime kesänä nukuin ne hetket leipomon pihalla autossa.
Valvomista sai harjoitella jo lasten kanssa. Lapsia minulla on viisi, nuorin 13 vuotta ja vanhin 25. Heistä kahden kanssa tulin jo laitokselta suoraan tänne leipomoon.
Omia lapsiani en ole pakottanut piirakoita tekemään, mutta vanhinta välillä pyydän auttamaan hommissa. Toinen poika on välillä ollut Puoti & Sumppilassa töissä. Pidän tärkeänä, että lapsetkin oppivat näkemään ja arvostamaan, mistä ja miten elämiseen tarvittava raha tulee.
Jättipiirakka syöntihaasteessa
Voimamies Mika Törröön tutustuin, kun hän oli täällä Ilomantsissa Antti Ikosella aikoinaan töissä, ja ensimmäisen mainosjutun teimme yhdessä hänen voitettuaan ensimmäisen Suomen vahvin mies -tittelin. Arvostan Mikan edistämiä arvoja: koulukiusaamisen estämistä ja sitä miten hän on selviytynyt alkoholista ja muista aineista. Hän on esimerkki siitä, että ihminen pystyy mihin vain, kun ottaa itseään niskasta kiinni.
Vuonna 2024 nettinäkyvyyttä saaneen jättimäisen karjalanpiirakan syönti lähti alkujaan vitsistä. Mietimme mainosmielessä jotain erilaista ja keksimme tehdä todella ison karjalanpiirakan, jota Mika Törrö päätyi syömään yhdessä tubettaja, kilpasyömäri ja voimaurheilija Jesse Pynnösen kanssa. Video tempauksesta julkaistiin Jessen omalla Jesse Eats -kanavalla YouTubessa.
Tämä ei ollut alkuun mikään kilpailuhenkinen juttu, mutta sellainen siitä tuli, kun amerikkalaisen tubettaja Randy Santel päätti haastaa Mikan ja Jessen piirakansyöntiin käyttämän ajan ja tuli Ilomantsiin tekemään tempauksen yhdessä Katina DeJarnettin kanssa kesällä 2024.
Kisasatsiin kuuluu 3,2 kilon kokoisen karjalanpiirakan lisäksi 1,2 kiloa munavoita. Mikalla ja Jessellä meni tuon syömiseen hieman yli 40 minuuttia ja Randylla ja Katinalla vajaat 20 minuuttia.
Nyt voi kuka vain halutessaan yrittää lyödä ennätyksen ja onnistuessaan saa 70 euron arvoisen piirakka-munavoiyhdistelmän ilmaisena ruokana.”
Kotileipomo Eeva Karttunen – Facebook
Piirakansyöntivideot: