Mantan Luontopalvelut ja Mantan Majatalo – Tuija Lauronen: Luontoretkiä, hyvinvointia, rumpukursseja ja tapahtumia

Mantan Luontopalveluiden slow triathonilla mennään Tuija Laurosen (edessä) johdolla kaikessa rauhassa. Kuva: Mantan Luontopalvelut / Harri Säynevirta.

”Luonto on toimintamme keskiössä. Kuten vanha sanonta kuuluu, metsä on suomalaisten kirkko ja voimaantumisen paikka. Luonto toivottaa tervetulleeksi, olipa ihmisellä huippupäivä tai huonompi fiilis. Metsä ottaa vastaan ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet.

Meillä luontoaiheisia retkien ja palveluiden kehittäminen on lähtenyt omasta harrastuneisuudesta, joka tulee jo verenperintönä lapsuuskodista – on kalastettu, metsästetty ja kerätty marjat ja sienet. Lähtöisin olen Ilomantsin Kallioniemestä, joka sijaitsee 25 kilometriä Möhköstä Koitajoen alavirran suuntaan.

Kun on huomannut, miten luonto antaa voimaa ja oma akku siellä latautuu, haluaa luoda asiakkaillekin samanlaisen kokemuksen mikä itsestä on tuntunut hyvältä.

Veneretkistä seikkailuihin

Möhkö, ihan idässä. Tänne kiire ei ole tehnyt kotiaan.

Nämä lauseet ovat mottoina verkkosivuillamme. Matkailu- ja ohjelmapalveluyrittäjänä pitää olla sydän mukana kaikessa tekemisessä, sillä muuten ei täällä periferiassa pärjää hengissä.

Lisäksi täytyy toimia monialaisesti. Mekin tarjoamme luontopalveluiden ja majoituksen lisäksi välinevuokrausta ja pitopalvelua.

Luontoon, retkeilyyn ja hyvinvointipäiviin liittyviä ohjelmapalveluita meillä on pariakymmentä erilaista. Järjestämme jokiveneretkiä Möhkön läpi virtaavalle Koitajoelle, Nuorajärven Jänissaareen sekä Petkeljärvelle. Jänissaareen pääsee myös talvella potkureilla tai moottorikelkkarekien kyydissä, ja siellä luontoleirissä on kota ja lämmin jurttateltta.

Halutessaan meillä pääsee myös seikkailemaan Möhkön selviytyjät -suunnistukseen tai osallistumaan hissukseen slow triathloniin.

Metsämieli-retkiä ja rumpukursseja

Metsämieli-ohjaajaksi kouluttauduin vuosina 2019–20. Metsämielen poluilla tehdään erilaisia läsnäolo- ja mielentaitoharjoitteita, jotka vahvistavat luonnon meissä synnyttämiä hyviä vaikutuksia. Retken lopuksi kokoonnumme nuotion äärelle kuuntelemaan kehärummun ikiaikaista ääntä.

Olen itse rakentanut täällä meillä pidetyillä kursseilla puolenkymmentä kehärumpua, ja niitä on täällä majatalon seinille ripustettuina näkösälläkin. Rumpuäitinä kursseilla on Louhen polun Jaana Louhelainen.

Rummun valmistaminen on ollut mielenkiintoinen ja vahva kokemus. Vaikka rumpunahkaa värjätessä tavoittelisi etukäteen tiettyä aihetta, sieltä voi silti tulla esiin ihan mitä vain. Rummun henki pukkaa pintaan.

Rummun valmistaminen on tietyllä tapaa matka myös omaan itseen. Prosessiin täytyy keskittyä, mikä on nykyajan kiireiselle ihmiselle hyvä pysähtymisen paikka. Rumpu ottaa oman aikansa: jos sen sidosnahat ovat märät, solmut eivät pidä ja voit joutua aukaisemaan ja sitomaan ne kymmenenkin kertaa. Kun kädet ovat kiinni rummun teossa, se sitoo myös ajatukset itse työhön.

Entinen kansakoulu majoitustilana

Toinen tapa matkata omaan itseen on tehdä unelmakartta, ja niitäkin kursseja järjestämme. Tätä nykyä oma tavoitteeni ja unelmani yrittäjänä on entistä paremmin kuunnella itseä ja jaksamista ja saada toimintaa entistä mielekkäämpään suuntaan. Vaikka maailmantilanne luo epävarmuutta meidänkin toimialallemme, pitää yritystä pyrkiä kehittämään eteenpäin katsoen.

Yrityksenä Mantan Luontopalvelut on toiminut yli 20 vuotta, ja pitää olla tyytyväinen, että olemme alalla edelleen mukana. Nyt majatalona toimivan, vuonna 1928 rakennetun entisen koulurakennuksen ostimme vuonna 2010. Talossa on 3 huoneistoa ja kaikkiaan 19 vuodepaikkaa sekä juhlatila 60 hengelle. Kesäaikaan pihalla käytössä on 30 hengen juhlateltta.

Majoitushuoneistot olemme nimenneet vanhoilla termeillä: yksi huone on Suma, toinen Utju, joka tarkoittaa uitossa karannutta ja uponnutta puuta. Kolmas on Kaplas, joka on hevosen vetämässä reessä oleva pysty tukipuu jalaksen ja lavetin välissä.

Monia tapahtumia Möhkössä

Yhteistyö on meillä pienillä toimijoilla ehdoton edellytys. Möhköllä on oma matkailuyhdistys, mikä on meille hyvä työrukkanen. Teemme joka vuosi myös Möhkö–Petkeljärvi-oppaan tapahtumakalentereineen. Asukkaita kylässä on lähempänä 80:aa kuin sataa ja toimijoita teattereineen kymmenkunta. Eli porukka on pieni, mutta saamme täällä paljon aikaan.

Jos haluamme saada ihmiset tulemaan asiakseen myös tänne 20 kilometrin päähän Ilomantsin keskustasta, pitää olla vetovoimaa. Tämän takia olemme kehittäneet myös tapahtumia: meillä on vappua, juhannusjuhlaa, kesäpäivää ruukilla, Valon yötä elokuun lopussa sekä joulutapahtuma.

Vuonna 2025 itselläni uutta on pieni hoitohuone ja palveluina rentouttava päähieronta ja kuumakivihieronta. Nämä ovat oheispalveluja kaikkeen muuhun tarjontaan ja tuovat itselleni lisää työmahdollisuuksia hiljaisimpina aikoina.

Uusiin asioihin kouluttautuminen ja uuden oppiminen on minulle tärkeää. Mielenkiintoisuutta tuo se, että esimerkiksi päähierontaa tehdessä omat kädet ovat työkalu ja se on tietyllä tapaa luovaa toimintaa. Tilanteeseen on pakko itsekin pysähtyä ja keskittyä, jotta asiakaskin rauhoittuu ja rentoutuu.”

Mantan Luontopalvelut ja Mantan Majatalo

Facebook

Instagram

Tuija Laurosen mukaan yrityksen toiminnan ytimessä ovat lauseet: Möhkö, ihan idässä. Tänne kiire ei ole tehnyt kotiaan. Kuva: Mantan Luontopalvelut / Harri Säynevirta.
Mantan Majatalon seinää komistaa karhuaiheinen maalaus. ”Lapsenahan ei saanut piirtää seiniin, niin päätin aikuisena, että kyllä saa”, Tuija Lauronen kertoo. Kuva: Riitta Ryynänen