Milajan Matkat – Milaja Nuutinen: Ilomantsissa on hyvät energiat – good vibes!

MIlaja Nuutinen kierrättää oppaana matkailijoita muun muassa Ilomantsin Kulttuuripolun kohteissa. Sen reitti on merkitty maastoon pienin kyltein. Kuva: Riitta Ryynänen

”Matkailijoille Ilomantsiin tutustumisessa kolme päivää on minimi, mutta itse lähtisin viikosta.

Täällä on todella monipuolinen tarjonta. Pelkästään karhuteemasta saa kokonaisen päivän kierroksen: Karhumetsä, Karhuareenan Karhuhovissa olevat teokset, Parppeinvaaran Mesikän näyttely ja myyttiset karhutarinat.

Eli jos olet turisti, älä tule Ilomantsiin vain yhdeksi yöksi.

Ja jos olet ilomantsilainen, käy sinäkin esimerkiksi Piirolan Pihassa, Hermannin Viinitilalla ja Nukke- ja nalletalossa. Eli monet paikallisetkaan eivät välttämättä tunne kaikkea tarjontaa, mitä täällä on.

Meille paikallisille myös karjalaisuus ja ortodoksisuus ovat niin lähellä, ettemme ehkä osaa aina arvostaa niitä. Matkailijoille täkäläiset leipomukset, kuten karjalanpiirakat, sultsinat ja vatruskat, ovat vau-juttuja.

Matkakohteissa runsaudenpula

Kouluttauduin paikallisoppaaksi vuonna 2021 ja opastuspalvelujen ammattitutkinnosta sain paperit kesällä 2023. Opasjuttu oli ensin vähän sattumankauppaa. Joku jossakin tilanteessa mainitsi, että Riveria-oppilaitoksessa on uudenlainen paikallisopaskurssi tulossa, ja innostuin asiasta heti.

Opastan erilaisia ryhmiä laidasta laitaan, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin, ja kielinä ovat pääasiassa suomi ja englanti.

Matkailijaryhmät ovat kooltaan parista hengestä bussilastilliseen. Reittikonseptejakin on erilaisia, eli räätälöin kierrokset toiveiden ja tilanteiden mukaisesti: paljonko on aikaa ja mitkä ovat mielenkiinnon kohteet. Esimerkiksi yhden hollantilaismatkarjärjestäjän kanssa kävin talven mittaan useampaan kertaan sähköpostiviestittelyä, mitä heidän asiakkaana ollut belgialaisryhmä haluaa Ilomantsissa kokea ja katsoa. Tuollainen vie tietysti aikaa, mutta on se toisaalta antoisaakin.

Jos aikaa on vain parisen tuntia, kierrätän Ilomantsin kirkoissa sekä Viinitornilla, josta näkee koko kylän, Ilomantsinjärven ja vaaramaisemat.

Kun aikaa on enemmän, ehdottomia kohteita ovat esimerkiksi Möhkön kylä, Parppeinvaara, Nukke- ja nalletalo, ILO!KARHU-patsas, Piirolan Piha ja Hermannin Viinimyymälä, jossa on yrityksen omien tuotteiden lisäksi myös muita lähiantimia, kuten luomuhunajaa.

Hattuvaarasta puolestaan löytyy Itäpiste sekä Taistelijan Talo, jonka vieressä on ihana tsasouna.

Kohdelistaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle, eli täällä on siis suoranainen runsaudenpula. Kesän 2025 tapahtumista ennen elokuista Karhufestivaalia on muuten SRN-rokkifestarit 28.6. Asematiellä.

Kieliä ja monikulttuurisuutta

Selkeät neljä vuodenaikaa ovat täkäläinen rikkaus, vaikken itse mikään talvi-ihminen olekaan. Ilomantsissa löytyy ympäri vuoden tekemistä.

Itselläni matkailijoiden opastus keskittyy kesään ja sen lisäksi olen toukokuusta syyspuolelle töissä Viinitornilla. Torni on Ilomantsin paalupaikka. Siellä on todella hauska kuulostella, mitä turistit ovat mieltä Ilomantsista, ja samalla voi vinkata, missä kaikkialla täällä kannattaa käydä.

Talvisin teen kaikkea mahdollista free-pohjalta. Opetan kieliä sekä yksityistunneilla että kansalaisopistossa ja vedän netissä ryhmäkursseja kotikoululaisille, jotka voivat asua missä tahansa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Olen aina ollut kiinnostunut kielistä, mikä tulee varmaan jo siitä, että vanhempani olivat kieltenopettajia. Äidin pitäessä kielikursseja olin jo pikkutyttönä mukana tunneilla. Koulussakin olin hyvä kielissä, ja sen takia ajauduin yliopistoon, jossa pääaineena oli venäjä ja sivuaineina muun muassa englanti ja japani. Yliopisto-opinnot aloitin ensin kääntämisen ja tulkkauksen linjalla Savonlinnassa ja jatkettuani sittemmin Joensuuhun suoritin aineenopettajaopinnot ja opiskelin myös ammatillisesti suuntautunutta kieltenopetusta ja englanniksi monikulttuurista kasvatusta. 

Monikulttuurisuus on minulle läheinen ja tärkeä asia. Olen kouluttautunut SPR:n monikulttuurisuuskouluttajaksi ja LäksyHelppi-ohjaajaksi ja olen pitänyt luentoja monikulttuurisuudesta.

Ilomantsissakin asuu yli 30:ta eri kansallisuutta edustavaa ihmistä, ja kaikkiaan heitä on lähes pari sataa.

Yhteistyötä ja verkostoja

Olen vuosien mittaan asunut muun muassa Namibiassa ja Australiassa enkä nuorempana kuvitellut että vielä palaisin Ilomantsiin, mutta täällä ollaan.

Vaikka valittajiakin löytyy ja itsekin välillä valitan, minusta paikkakunnalla on positiivinen perusilmapiiri. Yhteistyötä ja talkoovoimaa löytyy sekä hyvät verkostoitumismahdollisuudet. Olipa mihin tahansa asiaan liittyvä kysymys, aina on tuttavapiiristä joku, joka tietää vastauksen, osaa auttaa tai ainakin pystyy neuvomaan, kenen puoleen kannattaa kääntyä.

Tänne tulevat matkailijat kehuvat kiireettömyyttä: ei ole koko ajan hälinää, liikennettä, vilkkuvia valoja, jotka luovat kiireen tuntua elämään ja rasittavat hermostoa. He ovat myös ihan ihmeissään, kun tuntemattomatkin ihmiset alkavat jutella kaupassa tai torilla.

Itsestänikin on mukava heittää muutama sana kadulla, kirpparilla tai lenkillä tai vaikka vain nyökätä ja sanoa päivää vaikkei tunnekaan – se luo yhteisöllisyyttä.

Tosi moni turisti sanoo, että Ilomantsissa on hyvät energiat – good vibes. Eivätkä sitä sano vain pelkät hörhöt, vaan hyvin eri tyyppiset ja ihan tavallisen oloiset ihmiset.”
Milajan Matkat

Milajan Matkat – Facebook

Milajan Matkat – Instagram