Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys: Moottorisahaveistoa, karhubrändiä ja pistoaitaa

Ilomantsin Kansallistalolle rakentuu kesäksi 2025 karhuaiheinen näyttely. Karhumetsän veistoalue sijaitsee talon vieressä, ja metsän toisella puolen on Katri Vala kulttuurikeskus. Kuva Mikko Kela.

 ”Toimintamme Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksenä on alkanut vuonna 2007 Ilomantsin kahdesta merkittävästä perinteisestä rakennuksesta: entisestä Kotimäen koulusta eli Katri Vala kulttuurikeskuksesta sekä Kansallistalosta.

Toimintamme ydinajatus on luoda ihmisten elämään merkityksellisyyttä. Se toteutuu esimerkiksi tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisessä, ihmisten innostamisessa talkooavuksi sekä perinteiden ylläpitämisessä muun muassa pistoaitoja rakentamalla.

Karhufestivaali jälleen elokuussa 2025

Karhufestivaalin moottorisahaveistoa olemme olleet järjestämässä sen alkuajoista saakka eli vuodesta 2014 lähtien yhdessä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Nyt vuodesta 2024 asti veiston järjestelyvastuu on ollut kokonaisuudessaan meidän hallussamme.

Vuoden 2025 Karhufestivaalilla järjestämme 14.–16. elokuuta kaksipäiväisen juhlaveistokilpailun, jonka teemana on kunnan 150-vuotistaipaleen kunniaksi Ilomantsi.

Lisäksi moottorisahaveistäjien ohjelmassa on kaksi pikaveistoa, jotka eivät ole kilpailuja vaan niissä syntyvät teokset huutokaupataan yleisölle.

Karhufestivaali on Ilomantsin suurin vuosittainen tapahtuma, ja oheisohjelmineen se on koonnut parhaimmillaan noin 10 000 hengen yleisön. Moottorisahaveistäjiä on ollut kisaamassa enimmillään yli 30, ja joukossa on ollut kotimaisten veistäjien lisäksi osanottajia myös ulkomailta.

Tuhannen karhun maa

Karhu valikoitui täkäläisen moottorisahaveiston ydinteemaksi, koska otsoja on koko Pohjois-Karjalassa arvioiden mukaan yli 600. Kun tähän yhdistetään Ilomantsin Karhufestivaalin veistokilpailuissa vuosikymmenen aikana syntyneet noin 400 karhupatsasta, meille on jo nyt muodostunut niin kutsuttu Tuhannen karhun maa. Puisia karhupatsaita on näkynyt Ilomantsissa talojen pihoilla jo ennen moottorisahaveistokilpailuja, ja karhu on tunnuksena myös Rajavartiolaitoksen merkissä.

Karhufestivaalin merkitys paikkakunnallemme käy ilmi vuonna 2023 tehdystä Karhufestivaalin tulevaisuus -verkkokyselystä. Kaikkiaan lähes 200 vastaajasta selkeä valtaosa eli yli 90 prosenttia piti Karhufestivaalin järjestämistä Ilomantsille tärkeänä – erittäin tärkeäksi sitä luonnehti 70 prosenttia ja melko tärkeäksi 22 prosenttia.

”Ilomantsi on niin syrjässä, että tänne pitää oikeasti tulla jonkin takia. Olkaamme ylpeitä tästä tapahtumasta ja tuohan se paljon ihmisiä ympäri Suomen ja maailmaltakin”, kiteytti yksi vastaajista tuntonsa Karhufestivaalista.

Karhunäyttely kesällä 2025

Edistämme Karhufestivaalista tutuksi tullutta karhubrändiä Tassulla on tarina -kokonaisuudessamme, joka kuuluu osana Itä-Suomen yliopiston johtamaan Suo 2.0 – Kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin -hankkeeseen.

Tarkoitus on innostaa Ilomantsin ja lähialueiden toimijoita hyödyntämään karhuimagoa, villiyrttejä, villiruokaa ja suoympäristöä tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä ja markkinoinnissa. Mukana tassutarinoissa on rapiat 20 eri osallistujaa: yrityksiä, yhdistyksiä sekä yksittäisiä toimijoita, kuten käsityöläisiä ja taiteilijoita.

Tassuprojektiin kuuluu myös oman yhdistyksemme karhutoiminnan kehittäminen. Kesän 2025 ponnistus tässä on Karvavurrikka kaunoseni -näyttely Ilomantsin Kansallistalolla. Näyttelykokonaisuuteen kootaan aiempina vuosina Karhufestivaalissa syntyneitä karhuveistoksia Kansallistalon sisätiloihin, ulos pihalle ja viereiselle veistoalueelle Karhumetsään. Sisällä on valokuvia karhuista sekä naisvoiman ja luonnon yhteydestä sekä maalauksia ja metallitaidetta. Kansallistalon yhdessä huoneessa esitellään myös Tassulla on tarina -toimijat sanoin ja kuvin.

Kansallistalon takana olevalle nurmikentälle muodostuu lapsille suunnattu oma Mesikämmen-osio, jonka ytimessä on vuoden 2024 Karhufestivaalin moottosahaveistokisassa syntyneitä teoksia. Sen Leikkikäämme-teemalla haluttiin herätellä nimenomaan nuorempien katsojien kiinnostusta puunveistotaiteeseen.

Yhdistyksemme tulevaisuuden tähtäimenä on saada Karhufestivaalin karhupatsaista pysyvä näyttelykokonaisuus Karhumetsän alueelle sekä läheiselle Karhuareenalle, jossa on jo entuudestaan karhusuojana toimiva Karhuhovi-rakennus.

Kesän 2025 Karvavurrikka kaunoseni -näyttely toimiikin tämän näyttelysuunnitelman etukäteispilottina.

Aiempien vuosien tapaan siirrämme kesän ajaksi satakunta Karhufestivaalin karhupatsasta talvipesistään Ilomantsin taajaman katujen komistukseksi ja  osoittamaan kulkua kohti Karhumetsää niin kutsuttuina Raittikarhuina. 

Aivan Ilomantsin torin lähistöllä sijaitsee myös viisimetrinen ILO!KARHU-teos, joka toimii kuin emohahmona sadoille muille karhupatsaille.

Tiloja paikallisille toimijoille

Ilomantsin Kansallistalon ja Katri Vala kulttuurikeskuksen rakennukset omistaa Ilomantsin kunta, ja kulttuuriyhdistyksemme on vuokrannut tilat vuoteen 2034 saakka.

Olemme kunnostaneet ja kehittäneet molempia taloja hankeprojekteilla, ja tätä nykyä vuokraamme tiloja eri alojen toimijoille, kuten muille yhdistyksille. Rakennuksissa toimii mm. kansalaisopiston ryhmiä, ja Kansallistalossa pitkäaikaisina vuokralaisina on taiteilijoita ja yrittäjiä.

Tilojen vuokraus tapahtuu omakustannushintaan, koska haluamme osaltamme tukea paikallisten yhteisöjen toimintaa ja edistää näin ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia.

Katri Vala kulttuurikeskus pitää yllä Ilomantsissa lapsuudessaan asuneen ja vuosina 1925–1929 opettajana toimineen Katri Valan muistoa. Kulttuurikeskuksessa on runoilijan elämästä kertova pysyvä näyttely sekä vaihtuva näyttelykokonaisuus kesäaikaan. Keskuksen piha-alueella on ITE-taidetta, ja viereinen Karhuareena toimii mm. Karhufestivaalin moottorisahaveiston pikakilpailujen näyttämönä.

Monipaikkaisten Pohjois-Karjalaa ja pistoaitaa

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys tekee myös erilaisia ympäristötöitä. Olemme vuosien varrella rakentaneet eri puolille Pohjois-Karjalaa ja muuta Suomea kilometreittäin perinneaitaa. Lisäksi Ilomantsin Maukkulassa kesäisin toteutettavat Lehmäleirit ovat pitkäaikainen yhteistyökumppanimme.

Viimeisimpiä projektejamme on vuoteen 2025 ajoittuva MoniPoka eli osallistuminen Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – potentiaalipuheista tekoihin -hankkeeseen, joka pyrkii löytämään maakunnassamme osa-aikaisesti asuvat monipaikkaiset ihmiset ja saamaan heidät tiiviimmin osaksi paikallisia yhteisöjä. Monipaikkaisuus voi kytkeytyä esimerkiksi työhön ja vapaa-aikaan, opiskeluun ja perhesyihin.

Itä-Suomen yliopiston alaisen alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian johtamassa MoniPokassa meidän Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen työnä on kehittää monipaikkaisille asukkaille suunnattua viestintää ja tuoda esiin ”monipaikkaisuuden mannekiineja” kertomaan kokemuksistaan.”

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys – Facebook

Karhufestivaali – verkkosivut

Karhufestivaali – Facebook

Katri Vala kulttuurikeskus – Facebook

Suo 2.0. – Kokonaiskestävyydestä elinvoimaa Ilomantsiin –  Facebook

MoniPoka – Ilomantsi

Monipaikkaisten Pohjois-Karjala – Facebook

Lue myös muut Tassulla on tarinat: