Zappi – Mervi Säppi-Väisänen: Luukoruja karhusta, ilveksestä, hirvestä, ketusta ja muista riistaeläimistä

Mervi Säppi-Väisänen tekee eläinten luusta muun muassa korvakoruja. Hän arvioi, että erilaisia esineitä on Zappin valikoimissa pitkälti toistakymmentä tuhatta. Kuva: Riitta Ryynänen

 ”Kiinnostus keskiaikaan ja voimaeläimiin on lisännyt kiinnostusta eläinten luusta tehtyihin koruihin ja taide-esineisiin. Tällä hetkellä suosituin eläin on kettu kaikissa muodoissaan: nikamat, kallo, kynnet ja hännät.

Karhu kiinnostaa aina, esimerkiksi sen kynsistä tehdyt riipukset. Minulla on myös simppelisti tehtyjä nikamariipuksia, jotta tarjolla olisi edullisiakin vaihtoehtoja. Nikamat olen vain halkaissut puhdistuksen jälkeen mutten hionut mitenkään.

Teen töitä täällä Nurmeksessa kotini vieressä olevassa korupajassa, ja tässä samassa rakennuksessa on myös tuotteita esillä myyntitilassa. Etupäässä myynti tapahtuu erilaisilla messuilla sekä verkkokaupassa. Kesäajan olen kiinni tapahtumissa eri puolella Suomea. Kotiin tultua ei suurin piirtein ehdi kuin purkaa auton ja pestä kamppeet, kun taas on lähtö edessä.

Käyn muun muassa keskiaikatapahtumissa, ja nykypäivinä on monenlaisia pakanafestareita. Kesällä erilaiset tapahtumat ovat mukavia, ulkona on rennompi tunnelma kuin sisämessuilla, etenkin jos ei sada.

Luukorun tyypillisin ostaja on 30–50-vuotias kaupunkilainen nainen. Vaatetukseltaan tummanpuhuvista riemunkirjaviin, aika boheemeja tyyppejä, jotka yleensä haluaisivat ostaa koko kaupan – meillä Zappilla kun on aika runsaasti valikoimaa, joten valinta on usein vaikea.

Korut syntyvät ylijäämästä

Olen valmistunut mallipukineiden valmistajaksi, myyntimerkantiksi sekä kudonnan puolen artesaaniksi ja käynyt yrittäjäammattitukinnon. Viimeisimmässä työpaikassani käsityökeskuksessa osallistuin poroluukurssille, ja siitä heti tuli tunne, että tämä on ehdottomasti minun juttuni.

Metsästystä oli harrastettu jo lapsuudenkodissani Valtimolla, ja täällä Nurmeksessa asuessa alkoivat paikat täyttyä erilaisista eläinmateriaaleista jo liiaksikin. Siitä syntyi ajatus, että näistähän voisi kehitellä koruja.

Korujen tekeminen luusta on kierrättämistä. Kukaan ei metsästä minun työni takia, vaan teen korut riistaeläinten ylijäämämateriaaleista ja mahdollisimman ekologisesti.

Karhumateriaalit ovat tulleet vuosia sitten tehdyistä kaadoista ja paikallisten metsästäjien saamasta saaliista. Karhun ohella ilveksestä tehtyjen korujen myynti on luvanvaraista. 

Lupasysteemi on kehitetty yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Jokaiseen karhusta tai ilveksestä tehtyyn korusarjaan pitää tehdä ensin mallikappale ja hakea myyntilupa Sykestä. Jokaisessa korussa on oma numero, josta pystyy jäljittämään, että materiaali on peräisin luvallisesti kaadetusta yksilöstä, kuka sen on kaatanut ja mikä taho on kaatoluvan myöntänyt. Sykelle pitää myös raportoida, mitä karhusta ja ilveksestä tehtyjä koruja on saanut myytyä.

Korun ostaja saa aina oman tositeosansa korukohtaisesta dokumentista. Tätä luvallista alkuperää kannattaa ostajan aina kysyä, koska markkinoilla myydään myös luvattomia esineitä.

Karhun luu on rasvaista

Ennen kuin luukoru saadaan myyntiin, sitä edeltää kymmeniä työvaihteita saaliin nylkemisestä lähtien. Luita puhdistaessa niitä joutuu keittelemään monta kertaa ja vettä vaihtamaan useasti. Esimerkiksi karhun luu on niin rasvaista, että se vaatii muita enemmän toimenpiteitä, koska luu voi puskea rasvaa keittämisten ja kuivattamisen jälkeen yhä uudelleen ja luun pesemistä astianpesuaineen avulla täytyy jatkaa.

Yritän hyödyntää eläimestä kaiken mahdollisen. Riistaeläinten ylijäämälihoista nauttivat myös koiramme. Karhun rasvasta teen saippuaa.

Keittämisen ja kuivaamisen jälkeen luuta täytyy leikata pienemmäksi ja hioa, ja tietysti korut vaativat etukäteen suunnittelua. Luun leikkaaminen ei perussahalla onnistu, vaan se vaatii erikoistyökaluja. Esimerkiksi hirven luu on paljon kovempaa kuin puu, kuin norsunluuta. Hirvensarvi sen sijaan on melko pehmeää.

Valmiit korut täytyy tietysti vielä pakata pusseihin, ja niihin pitää liittää etiketit. Sitten pitää vielä saada tuote markkinoitua ja myydyksikin.

Olenkin todella tyytyväinen, että tyttäreni Miira Väisänen lähtee nyt vuonna 2025 yrityskumppaniksi Zappiin. Hän on ollut pienestä pitäen mukana jo muutenkin, ja viime vuosina hän on hankkinut artesaani- ja kuvataidepuolen koulutuksen. Nyt hän saa alkaa toteuttaa omaa kädenjälkeään tuotteiden suunnittelussa ja valmistamisessa.

Voimaeläimet: karhu ja korppi

Kiinnostus voimaeläimiin ja voimakoruihin on selkeästi lisääntynyt viime aikoina, joten itse olin luukorujen valmistusta aloittaessani vähän liiankin aikaisessa. Toisaalta siitä on nyt hyötyä, sillä tuotteita ja materiaalia on varastossa nyt mukavasti, esineitä on varmasti pitkälti toistakymmentä tuhatta.

Kaikkea materiaalia en mitenkään ehdi tehdä koruiksi asti, joten myyn myös luuaihioita, joista ihmiset voivat itse tehdä koruja.

Omia voimaeläimiäni ovat karhu ja korppi. En tiedä miksi, mutta jokin niissä viehättää – korppikin on todella iso ja jotenkin voimallinen.

Karhun olen nähnyt luonnossa kerran, kun ajoin yhtenä juhannuksena mökiltä. Katsoin, että iso koira siinä tien varressa, mutta sitten hoksasin, että voi hyvänen aika, karhuhan se on! Yritin ottaa kuvankin, mutta karhu ehti lähteä juoksemaan pientä metsätietä pitkin sen verran pitkälle, että puhelimessa näkyi vain ruskea möykky.

Karhussa korujen ostajia kiinnostavat kallon, kynsien ja hampaiden lisäksi tietysti penisluu. Yleensä sen nähdessään ihmiset toteavat kuvitelleensa sen olevan isompi. Penisluita ei ole juuri kellään myynnissä, ja sen hinta onkin parin tuhannen euron huitteilla. Kallon hinta pyörii noin kolmessa tuhannessa eurossa.

Mukana karhunäyttelyssä

Zappin yritysmotto on: Taidetta mikä tuntuu. Tämä koskee niin henkistä kuin fyysistäkin vaikutusta.

Korujen ohella olen tehnyt vuosia tatuointeja, siihen koulun kävin Thaimaassa vuonna 2008. Alkuun tatuointibuumin ollessa nousussa ne hommat veivät suurimman osan toiminnasta, mutta nyt olen yrittänyt keskittyä enimmäkseen luukoruihin.

Viime aikoina on alkanut olla yhä enemmän kysyntää luusta tehdyillä taide-esineillä, kuten seinäkoristeilla ja tuulikelloilla. Moni teos syntyy intuitiolla. Pienemmästä päästä esineitä ovat esimerkiksi miesten partakorut.

Kesän 2025 tärkeimpiä tapahtumia ovat Hämeen Keskiaikafestivaali ja Keskiajan Turku. Ilomantsin Karhufestivaalilla olen ollut aiemmin myymässä koruja, mutta nyt se voi jäädä väliin päällekkäisyyksien takia. Zappi-yrityksemme on kuitenkin esillä Karvavurrikka kaunoseni -kesänäyttelyssä Ilomantsin Kansallistalolla 14. kesäkuuta lähtien. ”

Zappi – verkkosivut

Zappi – Facebook

Zappi – Instagram

Zappi myy muun muassa eri eläinten kalloja. Kuva: Riitta Ryynänen